CROBSE WAARD
Historie
De Crobsche Waard ligt ten westen van Haaften tussen de Waalbandijk en de Waal. Het is een uniek natuurgebied van 77 ha, met een grote diversiteit aan planten- en diersoorten. Het Noordelijk deel van “de kardam” is een doolhof van kleine en grotere waterpartijen, omzoomd door een groene muur van wilg en zwarte els. Het gebied wordt bewoond door kolonies aalscholvers, blauwe reigers en lepelaars. Ook de ijsvogel, een klein blauw vogeltje met een typisch snelle vlucht, komt in de Crobse Waard voor. Sinds 2014 komt jaarlijks een familie ooievaars naar het gebied terug om te broeden. Er lopen diverse wandelpaden o.a. langs de Waal en de zuidelijke plas “de beslagput”. Een deel van het krekengebied is vanwege de waterstand niet toegankelijk.
Het krekengebied is ontstaan door kleiwinning voor de plaatselijke baksteenindustrie, Wienenberger. Binding met de omgeving kenmerkt zich ook door de voormalige zwembadput en de ijsbaan. Deze laatste wordt beheerd door een actieve ijsclub met de toepasselijke naam “de IJsvogels”. Bij de ijsbaan en de voormalige zwembadput is een klein parkeerterreintje. Vanuit het centrum van Haaften is het terrein ook goed te voet bereikbaar.
​
Het natuurgebied is in 1982 door het SBNL Natuurfonds geworven. SBNL maakt zich sterk voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Het “Waardmanshuis” is een voormalig trafostation van de steenfabriek en wordt gebruikt als onderkomen voor de Beheercommissie Crobsche Waard.